хвани единия, удари другия

6.02.2019 г.

Специализираната прокуратура на Република България обвини Елена Йончева в “пране на пари”, свързани с източването и фалирането на КТБ по времето на последното управление на Българската социалистическа партия у нас. Последва незабавна ответна реакция от страна на БСП – декларации за политическа репресия, за безусловна подкрепа на “независимата журналистика”, изказвания за създаване на “тоталитарна машина” (точно от страна на официалните комунисти!) и множество заплахи за обвинения в корупция към сегашното правителство. Поне едната заплаха стана факт по отношение на министъра на културата Боил Банов относно ощетяване на държавата с 700 хиляди лева.

Дали Елена Йончева е участвала в източването на КТБ, прала пари от престъпна дейност или дали Боил Банов е ощетил държавата чрез подправяне на документи за строителството на “Ларгото” или нещо друго – това са въпроси, чиито отговори е редно да бъдат дадени от други институции. Факт е, обаче, че когато прокуратурата у нас събере доказателства да подведе известна политическа личност под отговорност, то обикновено има защо това да се случва, дори и ако съдът после милосърдно я освободи. Причината за това е елементарна – те всички са извършвали престъпления. Или – ако си позволя да перифразирам народната приказка – “когато и да ги осъдиш, все ще им е късно”.

Оставяйки настрана въпроса за вината и на единия, и на другия, покрай този случай, излизат на светло някои факти, които никоя от страните не отрича и ние ще си позволим да зададем няколко въпроса, свързани с тях.

Изнесен и неоспорим факт е, че Елена Йончева, като едноличен собственик на “Авторска телевизия” ЕООД, на 17 април 2012 г. учредява съвместна компания с регистрираната на Британските Вирджински острови офшорка “Далий Трейдинг Лимитид” (името звучи много неподходящо за фирма, финансираща журналистика). Фирмата на Йончева участва с 5000 лв, а офшорната компания – с 315 000 лв за начало, и ангажимент за още 250 000 евро. Елена Йончевa е управител на съдружието и единствена оперира със сметките му. От тези факти е видимо, че новосъздаденото дружество е с цел финансиране на Елена Йончева – нещо, което тя признава и към което ще се върнем по-късно. Въпросите ни са: Счита ли Българската социалистическа партия и лично Елена Йончева за морално, етично и въобще нормално, нейните “разследвания” и въобще каквато и да е журналистика да се финансира чрез офшорни компании, чийто собственик не се знае? Какво има да крие тя и нейният финансов благодетел, за да се налага да се крие? Ако се знаеше собственикът на компанията, щеше ли да е подозрително, че той финансира нейната дейност? Как бихме могли да бъдем сигурни, че парите не са наистина престъпни, когато произходът им се крие и защо въобще се крие той, ако не са? Не смята ли БСП, че именно такива факти са причината медиите в България да бъдат поставяни на 111-то място в класациите за свобода на словото?

Един от основните аргументи при публичната защита на Елена Йончева е свързан с това, че тя е журналистка, правила е обективни разследвания и е нападната сега, защото разследва корупцията на правителството на ГЕРБ. Журналистиката най-напред трябва да е безпристрастна, да се опитва да търси истината, независимо от политическа идеология, и да бъде коректор на властта. Каква обективност и независимост има Елена Йончева? Тя е живяла на семейни начала със Сергей Станишев в продължение на 15 години. Депутат от БСП. Прессекретар на Румен Радев. Най-вероятен водач на листата на БСП на евроизборите през 2019 година. Да не говорим, че е наполовина рускиня и е завършила журналистика в Москва, СССР, откъдето се и познават със Сергей Станишев (също наполовина българин по произход, а по гражданство – съветски гражданин чак до 1996 година, когато получава българско такова). Какво точно й е независимото и какво точно й е журналистическото на Елена Йончева? Пропагандата не е журналистика и не може да бъде.

Но нека да видим и за какво е финансирана и въобще с какви журналистически позиции е другарката Йончева. Известна е с проведеното интервю със сръбския военопрестъпник Аркан, където тя го представя като борец за свобода и народен герой, а не като мафиот и престъпник, какъвто го познават в цяла бивша Югославия. Известна е и с филмите си за Майдана в Украйна, където толкова “обективно и безпристрастно” представи конфликта, че президентът на Украйна я включва в забранителния списък за влизане в Украйна под номер 59. В чия полза работи Елена Йончева? В полза на България ли или в полза на Русия? И въобще каква полза бихме могли да имаме ние, като се намесваме в конфликта в Украйна, независимо на чия страна? Защо Елена Йончева никога не е престъпвала политическата линия на Москва – те ли са безгрешни или тя е необективна? Забравих да спомена и друг важен филм на Елена Йончева – за “ромите в Лом”. Интересно е чии пари се дават, за да се пропагандира колко са добре циганите у нас, докато всички знаем каква е ситуацията? Ето затова, дори и да не е законово престъпление, то е морално престъпление да получаваш милиони левове с неясен произход, за да правиш поръчкова журналистика.

Антон Кутев, в типичен комунистически стил, отправи призив да се разследва Пеевски, а не Елена Йончева, т.е. “аз съм виновен, ама другият е по-виновен”, сякаш престъплението на един може да оправдае престъплението на друг. Но може ли Антон Кутев да отговори на логическото противоречие, че, ако според него Пеевски е много по-виновен от Елена Йончева, то защо ваша активистка, депутатка, потенциален водач на евролиста и интимен другар на председателя ви работи за телевизията на Пеевски и получава финансиране от нея? Или така излиза, че и Пеевски е бил успореден на партийната линия?

Прави много ярко впечатление и друг факт. Скандалът с “Ало, Банов” се случи практически на следващия ден, след като Елена Йончева беше обвинена. Според БСП те едва сега са получили записа, въпреки че той е на няколко години. Това е очевидна лъжа. Истината е, че те хвърлят този компромат (верен или неверен), като ответна реакция срещу действията на ГЕРБ и прокуратурата. Ние искаме да попитаме господата от БСП: Защо не оповестихте данните за това престъпление, когато разбрахте за него? Знаете ли, че скриването на информация за престъпление е съучастничество и вие заслужавате да бъдете подведени под същата отговорност? Същите въпроси се отнасят и за ГЕРБ – защо чакахте до евроизборите, за да обвините Елена Йончева, след като сте знаели досега?

Изводът от горният факт и въобще от цялата случка е много прост, но и много важен. И ГЕРБ, и БСП не се интересуват от корупцията, закона, честността или истината. Едните изкараха наяве кирливи ризи, след което другите им отвърнаха със същото. И двете кирливи ризи по всяка вероятност са си чисти престъпления, а дори и тези да не са, то целият български народ знае, че в този политически елит “чисти ръце” няма. Ако поне едните бяха истински противници на другите, то техните престъпления щяха много отдавна да са се превърнали в присъди. Въпросът е в това, че толкова са се ояли, че чак са затъпели и дори не се стараят да прикриват факта, че са едни и същи и си подхвърлят властта като пинг-понг.

ОбратноСподели: