избори, кворум, заплати

2.03.2019 г.

БСП напуска парламента – това е водещата новина в политическия водевил у нас. Месеци преди провеждането на избори у нас за Европейски парламент, социалистите разтръбиха, че изборите няма да са честни, че промените в изборния кодекс в последния момент опорочават гласуването, че има задкулисна договорка на всички партии в парламента и особено на ГЕРБ и ДПС, и тъй нататък, и тъй нататък. В общи линии, нещата изглеждат сякаш БСП се готви да загуби поредните си избори и още отсега се оплаква, че “мачът е свирен”, а това изглежда много подозрително. Да казваш предварително, че изборите няма да са честни означава, че или ти ги организираш (и просто знаеш какво ще направиш), или няма да ти хареса резултата и трябва да си намериш оправдание. Много интересно, ако БСП получат удобни за тях резултати на тези избори, дали ще продължат да повтарят, че изборите не са били честни? Или ще кажат, че героичните усилия на техните редици са довели до този резултат, въпреки измамата? Въобще, това е едно такова твърдение, при което те нямат загуба при каквото и да е развитие на нещата. В науката, когато една хипотеза няма как да бъде оборена, тя се счита за грешна хипотеза априори.

Изобщо, да хвърляш кал е много удобно, когато не носиш отговорност за действията си. В конкретния случай, аз лично бих искал да подчертая, че системната пропаганда, че “изборите няма да са честни” представлява уронване на системата на демокрацията, а това само по себе си представлява състав от Наказателния кодекс. И в една държава със силни институции те биха носили реална наказателна отговорност за думите си. На българския народ му втръсна вече над 100 години да търпи чужда агентура у нас, която руши държавността с партизанщината си. Независимо дали човек харесва монархията, демокрацията, диктатурата или каквато и да е форма на управление, на първо място трябва да има за цел добруването на държавата като такава. Никой монархист (като политическа доктрина) след Освобождението у нас не е бил склонен да жертва България за сметка на монарха. Който е работил за монархията, той го е правил защото е вярвал, че така помага на държавата си. Единствено комунистите в цял свят са склонни да запалят всичко, да продадат държава, родина, народ, армия, и родителите си, дори, само и само да са на власт те и техните кукловоди.

Но да видим обвиненията на БСП. Според тях не било честно да се правят промени в Изборния кодекс в последния момент. Вярно е, принципно не е честно! Но не може човек, който винаги когато е можел да се е възползвал от нещо, да реве че някой друг го прави. Има право да хвърля камъни само този, който е безгрешен. А точно БСП, винаги когато са били в позиция, са правили повече от грозни законови манипулации. Да не припомняме невероятният факт, че правителството на “Тройната коалиция” си прие всеобща амнистия, така че никой от тях да не може да бъде съден за престъпленията си в управлението! Точно БСП прие смесена система с мажоритарен вот през 2009 година, за да предотврати идването на власт на ГЕРБ. Да, тогава това сработи изцяло в полза на ГЕРБ, но това че мошеникът е некадърен и сам си вреди, не означава че не е имал подли помисли. Ако сега ГЕРБ променят Изборния кодекс, така че системата отново да стане смесена, то от БСП сигурно ще започнат пак да обират мандри и да взривяват вагони с майки с деца в безсилието си!

Конкретната промяна в ИК, за която толкова шум вдигат господа социалистите е прагът за преференция. Пределно ясно е, че това е някаква договорка, сигурно с ДПС. Ясно е също и че това е типично “изборно инженерство”. Далеч съм от мнението, че е етично, морално или правилно. Но какво точно ги засяга БСП тази промяна? Те станаха за смях с феномена 15/15, когато техният безумно неграмотен електорат, без да чете бюлетината, гласува така, че петнадесетият в листата изместисти лидерa им Сергей Станишев! Промените предложени от ГЕРБ (и да речем ДПС) само биха им помогнали да не се срамуват отново от неуките си гласоподаватели. Или всичко това е прах в очите, за да оправдаят излизането си от парламента, дестабилизирайки ситуацията в страната.

Ние добре помним, че в опозиция БСП винаги настоява, че депутатите трябва да ходят “на работа” и да бъдат глобявани при отсъствие, а когато е на власт удобно забравят тази тема. Техният коалиционен партньор Ахмед Доган беше рекордьор по отсъствия в парламента през всичките си години като депутат, но те нито веднъж не повдигнаха въпроса, а дори го наградиха персонално с 1 милион евро хонорар за инженерна консултация – без последствия (спомнете си амнистията!). Сега обаче, те самите не желаят да присъстват в парламента. Съответно, управляващото мнозинство веднага ги атакува с този аргументи – че нямат право да отсъстват без уважителни причини от работата на НС. Ние оставяме настрана този въпрос – за отсъствието и присъствието – защото ние не смятаме, че депутатът е “на работа” в НС, и не смятаме, че има значение дали имитира дейност в залата или просто не се явява. Също така, не вярваме, че законите се пишат “на коляно” в пленарната зала, така че един човек може да свърши много повече “парламентарна работа” вкъщи, отколкото в самата зала. Това е без значение в случая.

Като типични театрали, от БСП се усетиха, че не може с години да приказваш как депутатите трябва да бъдат наказвани и сега да се измъкнеш все едно не е било. Затова реагираха автоматично и обявиха, че се отказват от заплатите си, служебните коли и командировъчните. Колко самоотвержено! Ние, от Национално движение “Лъв”, имаме обаче един въпрос: От какво живеят вашите народни представители, като не получават заплата?

Фотосинтезират ли тези хора, на гладна стачка ли са или отнякъде другаде получават парите си, с които демонстрират доста охолен живот (значително над средното за страната)? Не е ли див популизъм да обясняваш как заплатите в НС трябва да се намаляват, как са твърде високи за състоянието на страната, при положение че на теб явно тези заплати не ти трябват? И, въобще, откъде в такъв случай е вашето финансиране? Кой плаща заплатите на депутатите от БСП? (И колко им плаща всъщност?)

Ние искаме отговори, защото ако някой задкулисно плаща на едни хора да говорят лъжи по телевизията и да участват в политиката, то това е против демокрацията, законите, конституцията и самата държава. Миналият път българската държава ги остави да си развяват байрака, защото бяха шайка отрепки. Но тази шайка се върна после заедно с армията на спонсора си, който поиска да си върне инвестициите у нас. Не бива да правим тази грешка отново!

ОбратноСподели: