страстите радеви

21.04.2019 г.

Национално движение „Лъв“ не смяташе да изразява каквато и да е официална позиция по т.нар. „Апартаментгейт“, при който множество политици от управляващата партия ГЕРБ бяха уличени в придобиването на имоти на по-ниски цени от пазарните. Причината за това, преди някой да ни е обвинил в пристрастие, е че казусът с тези апартаменти е толкова глупав и толкова дребно-провинциален по своя характер, че щеше да бъде комедия, ако не беше фарс. Политици от най-висок ранг в държавата се карат кой на цена от колко точно евро е купил квадрата в определен квартал! Нашата логика беше, че това дори за нашите стандарти е твърде срамно.

Не така мисли обаче господин (п)резидентът Радев, който на 8 април свика Консултативния съвет по национална сигурност, за да обсъди критичния за сигурността и отбраната на страната проблем колко точно струва един апартамент в столичния квартал „Изток“. Разбира се, на този съвет нищо не измислиха, освен това че Румен Радев иска той да кадрува в Антикорупционната комисия. Логично, след като партията издигнала него за президент, издига за водач на листата си за евродепутати човек, обвинен в крупни финансови измами. Разбира се, тези неадекватни действия на президента ни не бяха нито случайни, нито безрезултатни. Според последните социологически проучвания, този ход доведе до промяна в нагласите на избирателите и вече БСП води, макар и с малко, на ГЕРБ. В разузнавателния анализ винаги се започва с въпроса „На кого е изгодно?“. Виждаме, че едни определени действия на българския президент са в очевидна полза на българската социалистическа партия. Т.е. този, който по конституция е безпартиен „обединител на нацията“ работи за една конкретна политическа партия. Това не се случва за първи път и ще използвам случая да повторя, че това е противоконституционно и за нас Радев следва да бъде свален като президент, чрез т.нар. процедура по „импийчмънт“. Но това в края на краищата си е проблем на ГЕРБ, а те там си се разбират помежду си по комсомолска линия. Това, което нас лично ни вбесява е, че всички тези политически водевили са срам за България и за българските институции, а Румен Радев лично е срам за българския пагон. А това са неща, които ще ги има много след като никой няма да си спомня за него или за партията му.

Предизборните инженери от БСП решиха да се възползват от ситуацията и да „коват желязото докато е горещо“, затова изкомандваха марионетката си да обикаля като цветарка по медиите и да продължава да повтаря темите за „корупцията по високите етажи на властта“ и за морала в политиката. За съжаление, не се намери нито един грамотен на „Позитано“ да обясни на Радев, че постоянно повтаряният израз „Апартаментгейт е само айсберг на истинската корупция“ е чиста проба неграмотност и няма никакъв смисъл. Правилният по смисъл изказ е, че това е „само върхът на айсберга“, но за да го знаеш трябва да си чел книги, а не само вестник „Дума“ или „Комсомолска правда“.

Именно морализаторската поза на Румен Радев ни накара да излезем със становище по този случай. Защото господин Радев е последният човек, който може да говори за морал. В качеството си на командващ ВВС, през 2014-та година, Радев назначава любовницата си Десислава Генчева в собствената си канцелария като PR — т.е. на свое пряко подчинение, което е абсолютен конфликт на интереси. Генчева постъпва като финансов експерт във ВВС през 2011 като цивилен служител, което е оправдано с оглед на икономическото й образование. Назначението й като „връзки с обществеността“, освен конфликт на интереси поради факта, че тя вече е любовница на началника си, е нарушение поради още няколко факта. Тя, както вече уточнихме, има икономическо образование, което не съответства като ценз на новата й позиция. Длъжността, на която е назначена, изрично е предвидена за офицер, т.е. военнослужещ, какъвто тя не е. Румен Радев използва вратичка в нормативната уредба, при която е възможно временно назначение на цивилен служител, ако няма подходящ военнослужещ. Явно за Радев не се е намерил подходящ офицер никъде във военновъздушните сили на Република България, който да заеме точно тази абсолютно „връзкарска“ позиция. Е, тя си има някои особени характеристики — PR-ът на командващия ВВС го придружава навсякъде с много добро алиби. Не искам да пропусна и факта, че Десислава Генчева е назначена на тази позиция с втори договор и съответно с допълнително заплащане, т.е. за капак на всичко тя е получавала двойно възнаграждение, за да изпълнява ролята на компаньонка. Нещата не свършват дотук. Оказва се, че командващият ВВС не си е направил съвсем правилно сметката и е назначил Генчева в нарушение на закона, тъй като хитрината, от която се е възползвал, е възможна само при временно заместване, но не и при вакантна щатна бройка. Всичко това е засечено от Инспектората на Министерство на отбраната, но без ефективни дисциплинарни действия. Радев е отговорил просто, че ще вземе мерки и всичко си продължава по старому до 2016-та година, когато любовниците решават да се впуснат в политиката и напускат ВВС. Два дни преди обявяването на кандидатурата на Радев за президент, двамата се женят, за да може пред обществото всичко да изглежда морално или поне нормално. Оттам нататък, Десислава Радева или по-известна в обществото като „генерал Деси“, постигна мечтата си и вече се изживява като първа дама на републиката (пост какъвто у нас няма), а бившият й любовник и настоящ съпруг дава морални и финансови съвети кой какъв апартамент да си купува. Не ми се иска да подминавам и фактът, че Десислава Радева има и друг брак зад гърба си — с депутата от БСП Георги Свиленски. Ще излезе прав онзи, който каза, че социализмът е болест предавана по полов път.

Прави впечатление, че за тези факти, които лесно могат да бъдат проверени, защото има документи за всеки от тях, се прикриха в общественото пространство, дори по време на кандидат-президентската кампания, когато обичайно се изваждат всички кирливи ризи. Мълчат медиите, мълчи ГЕРБ, дори и в разгара на тежки престрелки. Дали защото Десислава Генчева-Радева още от студентските си години работи в правителството — тогава за министъра на земеделието от СДС Румен Христов? Дали защото след това работи в „Каналето“, в „Хъшове“, в Българска музикална компания и на още интересни места, все свързани с медиите? Дали защото БСП и ГЕРБ са се договорили за какво точно ще се карат и за какво — не? Аз не знам, но при всички случаи е подозрително.

За да не бъдем обвинени в пристрастие, ще завърша с позицията на Национално движение „Лъв“ по темата, от която започнахме, а именно апартаментите на разни политици. Не само, че морализаторстването от страна на Радев е пошло и смешно от „висотата“ на неговото положение, но и по същество този скандал е сбъркан. Купуването и продаването в условията на свободна пазарна икономика е процес на доброволно сключване на взаимоизгодна сделка и за двете страни. Ако не е осъществено насилие, не са „изпрани“ пари и не са укрити данъци, то цената на която е извършена покупко-продажбата е икономически и морален въпрос само и единствено на двете страни, които я извършват. Или някой иска да ми каже, че ако мой приятел строи жилищни блокове, той не може да ми продаде имот без печалба? Да се дълбае дали са пазарни цените, дали замяна на 2 стари апартамента със сходна квадратура (както в случая с Цветан Цветанов) за 1 нов с доплащане е морално, дали „общите части“ на даден имот са „общи“ или не, всичко това са дребнавости, които вършат работа да отвличат вниманието от истинските проблеми и да насъскват нискоинтелигентните хора за кого да гласуват. За нас няма извършено престъпление, нито проявена неморалност, при всички изброени от медиите и БСП случаи. Още повече, че почти всеки закупил апартамент го обявява при изповядването на сделката на цена равна на данъчната оценка, за да избегне плащането на ненормално завишените нотариални такси.

Престъплението трябва да се търси във въпроса какво са получили продаващите от политиците, независимо дали те са си купили апартамент от тях или не. Мен като гражданин на София не ме интересува къде живеят министрите и депутатите, мен ме интересува да се спре безогледното застрояване, което превръща града ми в гето, а определени клики от политици и строителни мафиоти — в безогледно богати. Там, дами и господа, е реалното престъпление, за което обаче нито БСП, нито ГЕРБ, а още по-малко Радев няма да кажат и една дума, а и честно казано — не ги интересува. Защото строителния бизнес, ако не в цяла България, то поне в София е не просто сива, а граничи с черна икономика. Строи се без предварителен устройствен план, който където и както успее, получават се разрешителни без оглед на реалните нужди на града, а просто срещу подкупи, цели квартали се превръщат в казарми и никой — от кмет и архитект до строител — не го интересува каква ще бъде инфраструктурата (улици, паркоместа, детски градини, училища, паркове, поликлиники, болници…) , която ще поддържа новопостроените сгради. Големите проекти на града, например метрото, са насочени към новостроящи се жилищни комплекси, така че да вдигнат цената им и да увеличат печалбата на инвеститора, а останалите части от града са оставени на произвола на съдбата. Мислите ли, че ако общината построи метростанция до новостроящ се блок, това няма да надуе достатъчно цените на строителя, така че да му останат достатъчно пари да „почерпи“ определени лица по един апартамент с намаление? Това е истинското престъпление — некомпетентното, некадърно и престъпно управление на столицата ни. А господин Радев е просто поредният мъж, станал за смях на стари години, защото една жена му е завъртяла главата.

ОбратноСподели: