атомна тишина

28.04.2019 г.

Преди 33 години, на 26 април 1986 година в 1 часа и 23 минути местно време се случва най-тежкият ядрен инцидент в историята на човечеството. По време на планов експеримент поради конструктивни дефекти на атомните реактори от типа РБМК от първо поколение, избухва четвърти блок на Чернобилската АЕЦ “Ленин”. При проектирането на този вид реактори, с цел икономия е спестено от допълнителен обезопасяващ контур, вследствие на което почти цялото ядрено гориво се оказва в атмосферата,  а радиационното облъчване достига стотици хиляди пъти над нормите само в рамките на часове. Международните организации класифицират случилото се като инцидент – 7ма степен, с което Чернобилската авария официално е призната за най-тежкия в историята природен катаклизъм, причинен от човешка ръка.

Вината за случилото се дълго време (всъщност и до днес) е приписвана на персонала в атомната електроцентрала. Съветските власти не желаят да признаят, че поради некомпетентност, нехайство и алчност са допуснали серия грешки при проектирането на реакторите. Дори след като техническите експертизи са установили конструктивният дефект, официалните становища са, че физичният ефект предизвикал инцидента не е бил известен до този момент. И действително – никъде в инженерните ръководства предоставени на операторите в АЕЦ “Ленин” няма инструкции за такова нещо. Но е факт, че официалното съобщение от страна на СССР съдържа чиста лъжа – там е описано, че вината е на персонала, защото в ръководството е имало изрична забрана за провеждане на експеримента при ниска мощност. По-късното разследване доказва, че такава забрана няма. А щом са решили да лъжат, значи са знаели нещо и са се чувствали гузни.

И наистина е имало от какво да бъдат гузни! Три години по-рано, в Игналинската АЕЦ в Литва, се случва аналогична авария със същия тип реактори. Аварийната защита сработва с цел бързо понижаване на мощността, при което същият конструктивен дефект води, вместо до понижение, до рязко покачване на мощността. Това довежда до изключително сериозна повреда в активната зона на реактора. Конструкторите на Чернобилския четвърти блок са знаели много добре за този инцидент, защото той се случва точно по време на проектирането му, но не са направили нищо. С типичната съветска комбинация от арогантност и нехайство, с която както вече споменахме са спестили от защитната обшивка на реактора, с което са умножили многократно пораженията от инцидента.

А пораженията са колосални. Пряко от взрива умира само 1 човек. Приети в болница с лъчева болест са около 200 човека, от които умират 31. Първите пожарникари пристигат 2 минути след началото на пожара без никаква защитна екипировка (поредното безхаберие) и десетки от тях се разболяват от радиацията. За да се прекрати изпускането на ядрен материал в атмосферата се налага вместо липсващия външен защитен контур, да се изгради негов заместител – т.нар. “бетонен саркофаг”. За построяването му са мобилизирани военни части, станали известни след това като “ликвидатори”, тъй като тяхната задача е било да ликвидират последиците от аварията. Всички те работят в условията на изключително вредна радиация, като максимално допустимото време за работа е 40 секунди. По принцип е трябвало да участват само по веднъж, но много от тях са връщани многократно. Общо 950 000 млади мъже са изпратени този радиационен пъкъл. Няма реални данни колко от тях умират или се разболяват впоследствие, но по някои оценки се касае за около 160 000 човека.

Местното население на съседния град Припят първоначално не е уведомено за аварията. Сметките направени на следващия ден обаче показват, че то ще получи смъртоносни дози радиация до 24 часа и всичките 53 000 човека са евакуирани в рамките на час с обещанието, че ще се върнат след 3 дни. Два дни след аварията – на 28 април, се появява кратко съобщение в медиите, в което се признава за атомната авария и се определя зона за евакуация.

Най-тежките последици обаче далеч не са от директното радиационно облъчване. Ядрените материали се издигат на километър височина и ветровете ги разпръскват над цяла Европа – първо над Скандинавието и после над Източна Европа. Най-пострадала е Беларус, като 14% от територията на й е облъчена с високи дози радиация. Над 4% от територията на България е облъчена със същото количество. Реални данни за жертвите от Чернобил всъщност и до ден днешен няма. Официалните числа са смешни, основно защото комунистите не желаят да признаят истината. Аз ще се позова на  Алексей Яблоков от руската академия на науките и бивш съветник по екологията на Борис Елцин, който е на мнението, че броят на жертвите е между 1 милион и 440 хиляди и 1 милион и 600 хиляди. В това число обаче не влиза например фактът, че цели региони в СССР остават без родени деца в годината след инцидента. Повечето бременни са посъветвани от докторите да абортират, а при много от тези, които не го правят се раждат мутанти. В малко по-далечните региони ракът на щитовидната жлеза при децата се увеличава стократно.

България е една от най-засегнатите държави от Чернобилския инцидент – официално на 8мо място, но ако вземем предвид размера й, то сме на 3-4то място по засегната територия. А ако намерим начин да оценим реалните човешки поражения, то най-вероятно сме на първо място. Причината за това е престъпната политика на българската комунистическа партия, еквивалентна на умишлен геноцид.

За периода 30 април – 2. май 1986-та радиационният фон над страната се увеличава няколко хиляди пъти, а ядреният облак достига територията ни на 1. Май. Българското население е държано в пълно неведение за случващото се, въпреки че аварията се случва 5 дни по-рано, въпреки че дори съветските медии имат официално съобщение за инцидента 3 дни по-рано, въпреки че Шведската академия на науките официално е обявила за опасността над Европа и е локализирала източникът на радиацията. В България, по причини които аз лично не мога да си обясня, хората не са предупредени, докато партийната номенклатура се запасява с всичко необходимо. Действията на същата тази номенклатура са не само престъпни, а практически малоумни. При положение, че цялата страна е под тоталитарен ботуш и няма и намек за възможни бунтове, протести или каквото и да е гражданско неподчинение; при положение, че не си ти виновен за случилото се, а се е случило бедствие в друга страна; при положение, че няма какво да губиш, то да си замълчиш и да не предупредиш населението да ограничи престоя си навън, да не яде замърсени продукти и да взема необходимите профилактични лекарства, това означава, че си абсолютен човешки изрод, морално банкрутирал, умствен деградант, перверзия на всякакви ценности и сатанинско зло в планетарен мащаб.

Никакви оправдания нямат престъпниците от БКП за тези си действия! Знаели са много добре какво се случва и за тях, техните семейства, деца и приятели, се е направило всичко необходимо, за да не пострадат. УБО е изкупило цялото сухо мляко в страната, защото са знаели, че радиационните частици поразяват най-бързо млякото, защото се натрупват на най-широка площ в тревата, която животните пасат. Досетили са се да се запасят с незамърсено сухо мляко, а не са се досетили, че българските деца не си слагат млякото в кафето като тях, а го приемат като основна храна. Досетили са се да ядат консерви, а на обикновеният българин са му оставили да яде пресни салати (това е им е сезонът), които също както тревата, са едни от най-замърсените храни от радиацията. Забележете, никой не се е усетил в страната какво се случва, когато е изчезнало сухото мляко (все пак по това време постоянно нямаше нещо). Какво им е пречело, дори без да съобщават за причините, да изтеглят от пазара най-замърсените с радиация стоки?!

Най-голямата демонстрация на цинизма и уродливата егоистична същност на тази престъпна шайка е, че на 1. май 1986, под радиационен дъжд те изкарват на манифестация хората, за да могат за пореден път да изиграят театъра колко много ги обича народа. Най-опасният момент при радиационното замърсяване е когато то слиза от атмосферата към почвата, т.е. когато от ядрения облак вали дъжд. И ти точно тогава да изкараш практически всички деца в страната да маршируват, за да може склеротиралия ти мозък да се самозалъгва, че си станал нещо повече от онзи крадец и мошеник на дребно, какъвто си бил преди 45 години…?

Абсолютният пик на радиацията е на 3. май, когато на връх Ботев измерените отлагания са 50 000 пъти над нормата!

На 4. май директно задават въпроса на Тодор Живков, а той отговаря “Ще си мълчим”. На 7. май от телевизионния екран лично зам.-министърът на здравеопазването, чието име не заслужава да се спомене, успокоява хората, че няма радиация в България и е напълно безопасно да се консумира месо и млечно продукти! Обикновеният българин е подложен на ужасяващи дози радиация. А през това време УБО изследва абсолютно всичко*, което влиза в резиденциите на номенклатурата, а те самите се къпят с “дълбоко сондирана вода”. Те не желаят дори да се къпят с водата, която дават на обикновените хора да пият! Не ми се иска да пропусна фактът, че посолствата на САЩ и Франция в същия ден остро изразяват недоволството си, че не се публикува истината за радиационната обстановка в страната. Хора, долетели от 6000 километра, ги е грижа повече за българското население отколкото безродниците от БКП.

Дори и след като се разбра за Чернобилската авария, безмозъчните комунисти у нас продължиха да творят безобразия, продължавайки делото на великите съветски конструктори, които с икономии ни докараха до най-тежката екологична катастрофа в историята на човечеството. Те не унищожиха замърсения фураж, с който се хранеха животните и по този начин заразиха и месото и млякото много след като радиационният облак вече го нямаше. Сетиха се да ограничат единствено сеното, което беше прибрано, уж за да бъде унищожено, но всъщност не беше и след време, отново с цел печалбарство и икономии, все пак го дадоха на животните, предизвиквайки още една вълна от радиационно облъчване.

Жените абортираха по съвет на лекарите, заради радиационното отравяне. Никой не може да преброи неродените българи вследствие на безчовечната политика на отрепките от БКП. Аз не разполагам със статистика за България (защо ли няма такава?), но всеки педиатър от онова време може да ви разкаже за стряскащите данни. В Европа детските левкемии са скочили с над 60 ПЪТИ, като пряко следствие от Чернобил – този тип ракови заболявания се наричат там “чернобилски”. Заболяванията на щитовидната жлеза, включително рак, достигат до епидемии. Експертите, които гледат статистическите данни, често казват следната фраза: “Чернобил не е бил, той е!”. И до ден днешен трагичните последици от ядреното замърсяване влияят пряко на здравето на хората. Поколения ще са необходими да заглъхнат ефектите от радиацията. Нещо повече – прогнозира се пик на раковите заболявания много десетилетия след аварията. А за генетичните увреждания на българското население изобщо не можем да отворим и дума, защото просто няма как да ги измерим – но можем да сме сигурни, че са огромни.

И всичката тази мъка, десетки хиляди унищожени съдби, погубени животи и проляти сълзи, всичко това благодарение на една безмозъчната, но фанатично злобна клика хора, една сатанинска сила, която се разпореждаше с живота и съдбите на стотици милиони хора, а именно комунистическата партия в лицето на Съветския съюз, и нейните страхливи лакеи от БКП. Това бяха и все още са хора, които никога не са се интересували за обикновения човек – те можеха само да говорят за него, но те нищо не правеха за него, а просто го използваха за своите собствени цели. Независимо какво говорят, пишат, обсъждат, теоретизират, винаги и навсякъде където комунисти, социалисти и всякакви други названия на левите успеят да се домогнат до власт, всичко това завършва с катастрофа – политическа, икономическа, демографска, а както в случая с Чернобил – понякога и физическа.

Докато в СССР, въпреки че определено има вина, то поне съветската номенклатура не може да бъде обвинена в умишлени действия. Що се отнася до българските комунисти, те както винаги надминаха учителите си. Докато в АЕЦ “Ленин” аварията се случва от самонадеяност, икономии и некадърност, то тежките последствия на радиационното облъчване на българското население са благодарение на наглата и откровено антибългарска политика на БКП. Това, което извършиха Тодор Живков и останалите бандити от Политбюро, има само едно име – това е умишлено предизвикан геноцид над българския народ. А това е международно престъпление по всички показатели. Тези хора трябваше да бъдат съдени и да изгният по затворите, най-добре в мина Бухово, където от първо лице да видят какво са причинили на обикновения българин. Вместо това те доживяха дълбоки старини, а техните внуци и до ден днешен крадат България. За нас, тази страница не е завършена. Ние искаме всички виновници за случилото се, начело с Тодор Живков, да бъдат осъдени посмъртно, да им бъдат отнети всички почести и привилегии, а наследниците им, вместо да си купуват самолети, да платят с цялото си имущество.

*СЕКРЕТНО РАЗПОРЕЖДАНЕ №2078 НА УБО ОТ 4 МАЙ 1986 Г.  

Във връзка с повишаване бдителността за контрол на радиационната обстановка в страната и недопускане употреба на хранителни продукти и вода от обслужваните в обектите на УБО заповядвам:

• Снабдяването с хранителни продукти, плодове и напитки да се извършва от наши снабдителни бази и резервирани запаси след дозиметричен контрол.

• За всички продукти преди обработка и консумация да бъде извършен анализ от съответните специализирани звена и се разрешава тяхното използване от началника на ХБЛ – Христо Борисов.

• Да се осигури в достатъчни количества натурална минерална вода, а за хигиеннобитови нужди да се използва дълбоко сондирана вода.

• Да се извършва контрол на заразяването в поделение 44270 на всеки 6 часа и при промяна да се докладва незабавно в поделение 72500.  

• Да се подсигури снабдяването на животновъдните ферми в стопанство “Врана” с дълбоко сондирана вода. За изхранване на животните да се използва сух груб фураж и фуражни смески след дозиметричен контрол и забрани използването на зелена маса под всякакъв предлог до второ нареждане.  

• Снабдяването с безалкохолни напитки да се извършва след контрол на производството им с натурална минерална вода.

ОбратноСподели: