трябват ли ни нови изтребители

27.06.2019 г.

Темата за състоянието на българската армия е обширна и болезнена дори за широката общественост. Няма нещо, с което българският народ да се гордее повече от славните победи на войската ни. Армията ни е може би единственият белег на държавността, към който хората хранят почти безукорно уважение.

Упадъкът, който въоръжените ни сили преживяха последните десетилетия е видим за всички и именно това е причината за болезненото чувство, когато се дискутира тази тема в общественото пространство. Всички са съгласни, че България трябва да има колкото е възможно по-силна армия, защото българският народ знае твърде добре от историята си, че „който не храни своята армия, храни чужда“. Същевременно, отслабването на военния ни потенциал се корени в простичкия факт, че за да градиш армия, трябва да имаш икономика, т.е. финансови средства. Плачевното състояние, в което комунистите оставиха държавата ни след 45-те години терор, доведе и до логичното следствие отбраната ни десетилетия да страда от системно недофинансиране. Допълнително, твърде много червени генерали (основно на политически позиции) се бореха за собствената си паница, а не за това, което е добро за армията или държавата като цяло. Както вече написах, темата е обширна и не може да се побере във формата на настоящата статия.

Българското правителство е на няколко крачки от това да сключи сделка за нови изтребители за български военновъздушни сили, а именно – покупката от САЩ на 8 изтребителя F-16, блок 70 (което е последната, все още непроизвеждана модификация на този изтребител). Това, независимо от разнообразните аргументи и оправдания, бръкна надълбоко в здравето на цялата комунистическа клика у нас, което е логично, тъй като те пазят източниците си на доходи – руското посолство.

Най-напред, всичките партийни активисти, които от времето на Иван Костов по цял ден реват, че Западът унищожил българската армия (а забравят, че техните кражби я унищожиха!), сега получиха опорната точка, че ние сме толкова бедни, че нямаме пари за нови самолети. Не, другари комунисти, бедни бяхме по ваше време да имаме нови самолети и затова фалирахме! Днес България е многократно по-богата от народната република, а откак управлявахте вие заедно с ДПС и Симеон Сакскобурготски, бюджетът ни се увеличи двойно. И ако ГЕРБ не бяха същите като вас и не водеха социалистическа политика на раздаване на социални помощи и хрантутене на маргинални социални групи, то щяхме да имаме пари не за 8, а за 80 изтребителя и то само от един бюджет. Всъщност, генерираните излишъци дори само за последните години са достатъчни тази сделка да бъде на практика „безплатна“ за нас. Разбира се, тези излишъци се пускат по направление за усвояване от обръчи от фирми.

Следващият аргумент против придобиването на новите самолети, само че този път от опорните точки на внуците на горепосочените (които получават инструкции от европейските комунисти, а не от руските) е, че България няма нужда от армия, че това са излишни пари, че има кой да ни пази. Всеки човек с всичкия си, а особено военните експерти знаят римския принцип “Si vis pacem – para bellum”, т.е. „Ако искаш мир, готви се за война“. Нещо повече, червената пропаганда от десетилетия представя идеята на НАТО, като нещо подобно на Варшавския договор. Може би защото те не могат да си представят идеята за партньорство, понеже те винаги са били държани на каишка от Москва. НАТО няма за идея да ни пази като „Голям брат“, а е съюз на суверенни държави, всяко от които не просто може, а е длъжна да развива военните си сили с цел, при необходимост да окаже помощ на другите държави, така както те – на нея. Именно за това са и всичките преговори за достигане на минимално равнище на разходи за отбрана от всички членове. Така че, ако искаме „някой да ни пази“, то ние сме длъжни да даваме тези пари – за едно или друго нещо.

След като и този аргумент не мине, пропагандистите започват с това, че ще купим толкова малко самолети, че то няма смисъл – „и гаргите няма да уплашим с тях“, „я вижте колко са силни турците, руснаците, гърците…“. Ами те са силни, защото са тръгнали от някъде! Знаете ли коя е най-мощната военновъздушна сила в света, многократно превъзхождаща следващата? Военновъздушните сили на САЩ – US Air Force. А знаете ли коя е втората военновъздушна флотилия в света, също така многократно превъзхождаща следващата? Военновъздушните сили на флота на САЩ – US Navy Air Force. Едва след тях се нарежда ВВС на Русия, като разликата между тях и комбинираните военновъздушни сили на САЩ е около 10 пъти. Е, при това положение, защо господа червени не отидете да кажете на Путин, че няма смисъл да има въоръжение, защото така и така е твърде слаб (пък и народът му живее в мизерия)?

България трябва да започне отнякъде да възстановява отбранителния си потенциал, пък макар и с малки крачки. Но дори и да приемем, че тези 8 самолета няма да имат никакъв смисъл, то хората изпускат един факт от огромно значение. Наличието дори на 1 самолет означава, че въоръжените ни сили ще имат знанията, уменията и кадрите да оперират модерни изтребители. Защото машини се купуват, произвеждат, крадат, ако трябва, но кадри се създават много бавно, скъпо и с цената на много усилия.

Във връзка с това, много „експерти“ от кварталните кръчми коментират цената на сделката като прекалено висока. Един вид – гадните капиталисти ни обират, защото в „Уикипедия“ пише различна цена, а пък да не говорим колко много по-евтини са руските изтребители (пак в „Уикипедия“). Точно горният абзац е обяснението защо цената изглежда по-висока. Това е цената не за купуването на самолет, а за придобиването на военна способност, което включва освен самата машина, а и въоръжение, обучение на персонал за експлоатацията й – пилоти и инженери, както и необходимата техника за построяване на бази. Всяка следваща покупка би била значително по-евтина, тъй като първоначалната инвестиция вече е направена. Именно това е най-ценното и най-скъпото – създаването на кадри и придобиването на експертиза.

Стигаме и до най-болезненото за всеки промит червен мозък – че купуваме точно американски самолети. Най-напред лозунгът е „това е изгнил стар самолет от 70-те години, за нищо не става, продават ни боклуците си“. За недоразбралите и недопрочелите обяснявам – това е последната модификация на F-16, която дори все още не е влязла в производство. Това е самолет, който САЩ тепърва ще произвеждат за собствени нужди. Нещо повече – F-16 е най-успешният изтребител някога създаван. Произведени са над 4000 бройки, участвал е в множество военни действия и е доказан в реални бойни условия, като през целия си период на експлоатация има една единствена загуба във въздушен бой. Факт е, че с F-16 дори пакистанските пилоти свалят между 6 и 10 съветски самолета през 1987-а година по време на войната в Афганистан. Именно турски F-16 свали руски военен самолет през 2015 година. Нали вашето, руското все е най-добро, другари? А щом като най-доброто пада като есенни листа от изтребител от 70-те години, значи може би е по-добър?

По отношение на техническите данни на офертирания самолет има достатъчно военни експерти, които могат да направят анализ (стига да не са на заплата при съответното посолство). Аз единствено ще изтъкна, че блок 70 идва с чисто нов AESA радар, какъвто руските ВВС така и все още нямат на въоръжение, въпреки всичкото биене в гърдите с новия Су-57, който така и няма да влезе масово на въоръжение (и дори Индия се отказа от проекта, защото не е доволна от резултата!). Дори няма да отваряме дума за факта, че експлоатационните часове на новата модификация на F-16 са значително повече от всички аналогични изтребители, което гарантира боеспособността за по-дълъг период и намалява цялостната стойност на експлоатацията.

Стигаме и до президентът на всички комунисти Р. Радев, който твърде много жали, че не може да прибере комисионната от шведското посолство. Неговият фаворит е шведският Грипен, който макар и на хартия да изглежда не лош избор, никога не е изпробван в реални бойни действия. Не веднъж в историята брилянтни инженерни конструкции са се оказвали неадекватни на бойното поле, просто защото войната има свои собствени закони.

Но има и много по-важна причина Грипените да не са реална алтернатива на F-16. България днес е член на НАТО и съюзник, наред с всички останали, на Съединените американски щати. Неписано правило в НАТО е, че натовските държави трябва да купуват въоръжение от натовски държави. Няма логика да наливаш пари в държава, която не е твой съюзник, вместо в такава, на която разчиташ да ти помогне в случай на военен конфликт. Швеция не е в НАТО и би било изключително безпринципна политика да проявим твърдоглавие и да се откажем от сделка с нашите съюзници, просто защото някои хора още имат страх от политическите си офицери преди 1989 година.

България е страдала най-много през новата си история от факта, че се е опитвала да „седи на два стола“ във външната политика. Хем да сме съюзници с едните, хем да се опитваме да не разсърдим другите. Да се опитваш да угодиш на всички означава да останеш сам накрая. Ние и в момента страдаме от същото. Но нека поне отнякъде да започнем да водим последователна политика. За да не стане както преди 75 години, когато помощ отникъде не дойде.

ОбратноСподели: