отново белене

28.08.2019 г.

За пореден път пред българската общественост се поставя въпросът за изграждането на АЕЦ „Белене“. Това е „горещ картоф“ за всяко правителство и политическа партия у нас от поне 15 години и фактът, че никой не желае да го извади от жарта само по себе си има да ни казва нещо. Разбира се, главни лобисти за този проект винаги са били социалистите и производните им отломки, което е лесно обяснимо, защото всички червени у нас са всъщност русофили и тях не ги засяга интересът на България. Но не бива да се забравя, че преди първото правителство на ГЕРБ, Бойко Борисов предизборно също обещаваше изграждането на „Белене“, като дори даваше за пример как „Тройната коалиция“ е харчила пари за „един гьол“, който той щял да довърши. Десет години по-късно гьолът си седи, а ние продължаваме да харчим дори повече пари за него.

Но нито БСП, нито ГЕРБ, нито който и да е било реално започнаха каквито и да е стъпки по реализацията на проекта за нова атомна централа, независимо от реториката покрай избори. Вместо това пасивно продължиха да плащат чудовищни пари, прибирани от българския данъкоплатец, благодарение на неизгодните (за България) договори сключени в миналото. Причината, ще я кажем направо, е елементарна – никой от тях не смее да понесе тежките негативи от построяването на тази електроцентрала. Фиаското ще бъде толкова тежко, че тази партия, която си го позволи, ще бъде изтрита от политическия спектър на страната. И всички те го знаят много добре. И БСП, и ГЕРБ имаха предостатъчно време в управлението на страната, за да стартират проекта, че и да го довършат.

В този ред на мисли, първият въпрос, който би следвало да си зададем, е защо отново се отваря тази тема. Би могло да е като предизборен трик, така както многократно в миналото се е случвало (вече дадохме примера с ГЕРБ преди първия им мандат). Но аз лично не виждам логика в това, тъй като АЕЦ „Белене“ не е тема от значение за предстоящите местни избори, а парламентарни такива не се очертават. Можем да обвиняваме за всичко Бойко Борисов, но не можем да го обвиним, че не знае как се прави предизборна кампания или как се говори на избирателите.

Остава другата възможност – темата се повдига, за да се сондира общественото мнение и, в перспектива, да бъде подготвено за рестарта на проекта. Както казахме вече, никой досега не е имал смелостта да стори това по простата причина, че това ще е краят на политическата му кариера. Което значи, че проектът ГЕРБ може би е в терминална фаза и ще бъде използван да „опере пешкира“, за да се приберат огромните комисионни от Русия, за сметка на безцеремонното ограбване на българския народ. А следващите управляващи, които и да са те – леви или десни, ще вдигат рамене и ще казват „тежко наследство от предишното управление“. Точно както сега правят, плащайки милиарди за оборудването на Белене, което седи и гние. Никога няма да се уморим да повтаряме, че ГЕРБ води политика на „замазване на очите“ на Западните ни партньори, а всъщност работи за руските интереси у нас, осъществява чадър над политическата класа от всички цветове (за да не бъдат съдени за предишни и настоящи престъпления) и се занимава с кражби на еврофондове и държавни средства (основно чрез инфраструктурни проекти). Това е генезисът, смисълът и основанието за съществуване на тази партия. Ние предупреждаваме, че досегашните крупни държавни измами, като например преструктурирането на дълга от Милен Велчев, договорите за доставка на руски газ на Румен Овчаров, измамата с КТБ и т.н., ще ни се струват като битови престъпления в сравнение с мащабната кражба при строежа на новата стара атомна централа. 

Каква е нашата позиция за АЕЦ „Белене“?

Най-напред, както много пъти сме заявявали, прокобата на Третата българска държава е, че във външната политика винаги се опитва да седне на два стола. Резултатът от тази шизофрения е видим с просто око. Когато си съюзник с някого, трябва да си такъв докрай. Ако не е в твой интерес да си съюзник с него се оттегляш. Да се опитваш да лавираш измежду всички, като всеки път си с единия и против другите, води до това, че накрая оставаш без приятели и си в графата „предатели“. След като България е държава, член на НАТО, член на ЕС, и по този начин – страна от Западната цивилизация, то ние трябва да се държим като такава. Не може ние да спонсорираме с десетки милиарди страни, които открито се противопоставят на нас и нашите съюзници и желаят нашата дезинтеграция. А това значи, че ние не можем да строим руски атомни централи.

Второ, дори и да изключим геополитическата обстановка, Русия не е надежден изпълнител на сложни инженерни съоръжения. Това се доказа многократно за последните 70 години. Не е нужно дори да се напомня за „Чернобил“, което е престъпление срещу човечеството и е най-тежката по поражения техногенна катастрофа някога случвала се на Земята. Но е нужно да се напомни, че основните причини за тази катастрофа и най-вече за чудовищните щети от нея, са руската безхаберност, наглост, безочие и цинизъм. Само преди месец, техническият гений на руснаците, пред когото се прекланят всички русофили у нас, демонстрира отново на какво е способен. Въпреки всички опити да прикрият истината, излизайки със съобщения за „атомен реактор“, „гориво на ракета“ и какво ли още не, реалността е, че руснаците взривиха атомна бомба погрешка, убивайки петима от най-добрите си учени. Впрочем, дори и да е било „атомен реактор“, то толкова по-зле в контекста на нашата тема. Както винаги, руското правителство се опита да прикрие всичко възможно по темата. Двете най-близки станции за отчитане на радиационния фон внезапно аварираха (едновременно!) и престанаха да съобщават за нивата на радиация. На стотици километри оттам беше засечен ефектът от взрива, който значително е повишил радиационния фон за около час, което само по себе си говори за ядрен взрив, а не за изтичане на радиация от реактор. От Москва – ни вест, ни кост, само оправдания и опити да се потули случая. Изключително цинично е да си изключиш сам датчиците и официално да обявиш това за случайно излизане от строя и на двете най-близки измервателни станции. На такива хора не може да се разчита и докато руския народ е с широка душевност и култура, то правителството на Русия очевидно е съставено от безогледни лъжци, които не се интересуват от човешкия живот. След като ти си виновен за катастрофа с размерите на „Чернобил“, няколко десетилетия по-късно да опитваш същите номера и да криеш некадърността си чрез евтини лъжи е просто лакмус за нивото на човечност у руските управляващи. И това са хората, които се възмущават от филма „Чернобил“ (наред с всички червени у нас)!? Та те правят същото в момента, докато се опитват да съчинят обяснения какво не е било точно така преди 33 години!

Трето, в този си вид АЕЦ „Белене“ е категорично неприемлив проект за държавата. Това се вижда ясно от факта, който посочихме по-горе, а именно че никой не желае да го започва. В момента, в който правителството предложи на инвеститорите договор без гарантирано изкупуване на енергията, инвеститорите изчезват. Това значи, чисто и просто, че те са пределно наясно с финансовата част на проекта – по пазарни цени той не излиза на печалба. А това значи, че отново ние – данъкоплатците – ще трябва да платим евтиния ток на определени групи от хора, които знаят само да искат, но не и да плащат. Цената на АЕЦ „Белене“ е не по-малко от 20 милиарда лева, като това е консервативна оценка и не включва дори инфраструктурната част. По сегашни цени на електроенергията, централата няма да се изплати никога или в най-добрия случай – на края на експлоатационния си период от 60 години. Проблемът е, че енергийната система в България не може да поеме атомна енергия на реални цени. Единственият начин в момента у нас да се поддържа такава цена на тока е защото АЕЦ „Козлодуй“ продава на изключително занижени цени, което компенсира ТЕЦ-овете. Ако извадим от уравнението “Козлодуй” и вкараме на негово място „Белене“, то цената на електроенергията у нас следва да скочи примерно двойно. Впрочем, АЕЦ „Козлодуй“ също не е се е самоизплатила за периода на експлоатацията си. Цената за нейното построяване (колкото и имагинерна да е тя, имайки предвид неадекватните валутни курсове от онова време) е емитирана като държавен дълг, който е платен от бюджета на държавата, а не от печалбите на централата. Печалбата на АЕЦ „Козлодуй“ за миналата година е 163 млн лева (което е рекордно в историята й). Ако това е печалбата и на АЕЦ „Белене“, то ще са необходими минимум 120 години за изплащането на инвестицията. А това е без едно огромно перо, което е разходът за извеждане от експлоатация на една атомна централа – нещо, което тепърва ще е проблем и с „Козлодуй“. От тук лесно може да се направи пак сметката, че за да се изплати за експлоатационния период от 60 години, „Белене“ трябва да продава на двойни цени.

Нека да погледнем и в положителен аспект проблема за атомната енергетика в България, т.е. да си зададем въпроса какво трябва да се направи.

Най-напред, трябва да дадем възможност на реални експерти, необвързани с политически поръчки, да изкажат своето мнение. Румен Овчаров не е такъв. Енергетиката е инженерна наука и се подчинява на природни закони, а не на политическите пристрастия или получените комисионни. Ние считаме, че атомната енергия има множество преимущества пред алтернативите в момента (поне докато не се направи значителен научен пробив). Тя е чиста, не зависи от външни фактори (т.е. може да се ползва за базова мощност) и е евтина. От тази гледна точка, ние желаем България да развива ядрените си мощности – дали в Белене, в Козлодуй или някъде другаде – е експертен въпрос. Но кога това да се случи? Дали сега или след 20 години, когато нуждите ще са нараснали, България ще е по-богата и цената на електроенергията ще бъде по-висока? Отново експертен въпрос. Във всеки случай, преди да се строи нова базова мощност у нас, то ние следва да сме се отървали от най-тежкото бреме в енергетиката ни, а именно ТЕЦ-овете. Тяхното производство е мръсно, скъпо и ще става още по-скъпо, заради по-високите такси за вредните емисии, които ще се удвоят или утроят в следващото десетилетие. Това само по себе си ще реши и въпросът с рентабилността на атомната енергия, защото тя може да бъде продавана на пазарни цени, ако липсва многократно по-скъпият ток от ТЕЦ в т.нар. „енергиен микс“. Другото сигурно е, че когато започнем да строим нова атомна електроцентрала у нас, то искаме тя да се строи от хора, които имат знанията, опита и морала да построят такова сложно и опасно съоръжение. А това със сигурност не са хората от Росатом.

ОбратноСподели: