има такава държава

31.10.2019 г.

Поредните спасители пристигнаха, готови да „оправят държавата“, този път в лицето на Станислав Трифонов и компания. За пореден път на българския политически театър се поставя нова пиеса, след като предишните се поизтъркаха малко. Както и друг път сме посочвали, у нас главните политически субекти се създават посредством политическо инженерство. В момента, в който се усети напрежение сред народа, което може да роди някаква промяна, зад затворени врати, далеч от обществеността, сценаристите създават поредната сламка, за която да се хване удавникът, поредния месия, който да ни преведе през „прехода“, като в Стария Завет. След това, медиите напомпват с популярност съответния образ и, когато и ако стане уместно, той бива „активиран“, ако позволите да използвам разузнаваческия жаргон. Ако някой все пак се съмнява, мога да дам малко примери от последните 20 години. Не може да не започнем със Симеон Сакскобургготски. Емблематичен пример за спасител на народа, откъдето и тръгна приказката за „оправянето“ на България за „800 дни“. Трудно можеше обикновеният българин да предположи кои сили стоят зад него, поне докато не се видя, че „царедворците“ са деца на бившата номенклатура. След него хронологически е сегашният месия – Бойко Борисов. Ако някой не помни, то като главен секретар на МВР (пост, който е непознат на обществеността нито преди, нито след него) той присъстваше в 90% от най-гледаното време на всички национални телевизии. От новините, през политическите предавания, та чак до рекламите на вафли. Има и по-дребни случаи на политическото инженерство, но и те илюстрират много добре реалността. Бареков. Най-бездарният политик на целия преход, ако не и в цялата история на България. Но дори и той успя да влезе в политиката и да вземе, каквото му е било обещано. Нужното за това беше една телевизия, зад която стоят големите олигарси у нас, които пък после си прибраха някакви там милиарди. Т.е. нужното е било същото като за всички останали гореспоменати образи.

И идваме до небезизвестния водещ на комедийно шоу Слави Трифонов. Или поне такъв трябваше да бъде по визитка. Всъщност „комедийното“ в неговото шоу се изчерпа до степен на пълна скука още някъде преди 10 години. Това, което той правеше през това време, беше да води политическо шоу, с което да се опитва да влияе на обществеността у нас. Но да започнем от генезиса на Слави Трифонов и неговите предавания. Не тръгнаха ли те от самото начало именно като политически сатира с цел да влияят на обществените нагласи? Не беше ли точно това „Ку-ку“, а после „Хъшове“? И като говорим за „Хъшове“, господин Трифонов открито е говорил за този период от живота си. Докато той се представяше за борец срещу тиранията на Иван Костов, всъщност сметката за цялото това мероприятие е плащана от печално известните ръководители на мафиотската групировка ВИС – Васил и Георги Илиеви. Слави Трифонов никога не е криел този факт, напротив – публично го е признавал в интервюта. Какво ни говори това? Първо, че още тогава цялото му политическо говорене е било платено и то не е от кого да е, а от тези които тогава владееха престъпния свят у нас (а той им бе даден на концесия от Държавна сигурност и БКП). И второ, без да го оневиняваме за другото, явно Иван Костов е пречел на тези хора. Който има желание, би могъл лесно да намери множество факти от онова време, доказващи близката връзка между „шоуменът“ и мафията.

След този период, предполага се заради добре свършената работа по отстраняването на Костов и монтирането на Симеон на власт, Слави Трифонов получи много топло и удобно местенце – „праймтайм“ в най-гледаната българска телевизия БТВ. От тогава до сега, две десетилетия, „Шоуто на Слави“ беше най-гледаното политическо предаване в българските медии. Именно то участва и в създаването и налагането на митичния образ на Бойко Борисов, нищо че впоследствие отношението към него се промени. От приятел на премиера (нещо, което също открито е признавано в ефир), сега господин Трифонов е най-яростният критик на Борисов, ГЕРБ, държавата и всичко подред. Стигна се дотам, че многократно великият ни шоумен обяви, че у нас няма „свобода на словото“, изтъквайки че откакто Бойко Борисов е на власт, България се е сринала в класациите по този показател. Ако този човек имаше малко интелект над нивото на придворен шут, щеше да осъзнае, че това са камъни в неговата градина. Ако той е в най-гледаното време на най-гледаната телевизия по един час всеки ден в продължение на всичките тези години, то явно глупостите които той говори са отчетени като липса на свобода на словото. Всъщност, за незапознатите, тази класация измерва доколко има конкуренция при медиите в съответната държава. Съответно, когато всички медии са на едни и същи собственици, включително кукловодите на „Шоуто на Слави“, логично е, че България ще отиде на място някъде около африканските диктатури. Но за това вина носи именно Слави Трифонов, който не се спря да обижда българските институции или граждани. Характерът на политическото му говорене не се отличава с нищо от жълтите медии, на които той така дълбоко се обиждаше. Всъщност, това е част от проблема. „Шоуто на Слави“ беше срамно платено предаване за политическа агитация с изключително долнопробни похвати. Не е възпитано да се събират пет-шест човека (облечени в черно?!), никога не работили нищо през живота си и нямащи си представа от нормалния свят, които обсъждат без право на отговор трети лица. Нещо повече, поради интелектуалната си импотентност, те много често не можеха да поддържат разговор по темата повече от 5 минути и преминаваха на типичните просташко-провинциалистки атаки “ad-hominem” в стил кой на какъв орган им приличал, как бил облечен или как се усмихвал. Всичко това щеше да е смешно, ако не беше трагично. Защото тези хора се готвят да влязат в политиката. И благодарение на модела на демокрация у нас, имат всички шансове да го направят. Хора без чест, без морал, без възпитание, без образование. Хора, които 20 години са работили само едно – да говорят и правят това, което им се каже срещу съответната сума, без значение от каузата или поръчителя. Как наричаме такива хора?

Не, това не са празни обвинения. Ние вече видяхме на живо кой „плаща музиката“ на това предаване. Слави Трифонов беше в сърцевината на кампанията по избирането на Ирина Бокова за председател на ООН. Ирина Бокова! Дъщеря на един от най-гнусните убийци в историята на БКП (а това е постижение)! Министър в правителството на Жан Виденов! Слава Богу, не доживяхме този срам такава „българка“ да бъде председател на ООН! За сметка на това видяхме какво направи в ЮНЕСКО – организацията загуби най-големите си спонсори, в следствие на нейното некадърно и корумпирано управление.

А какво ще кажете за Мая Манолова – текущата „спечелила изборите за кмет на София“ (ама на второ място)? Нейният проект като „омбудсман“, като независим защитник на народа” беше ясно и откровено лансиран първо от „Шоуто на Слави“. Какво се оказа впоследствие (не че не го знаехме и преди това)? Вълк в овча кожа – чист политически инженеринг на БСП.

Слави Трифонов трябва да носи моралната и политическа отговорност за всичко това. Не ние, а той подкрепи Бойко Борисов навремето. Не ние, а той подкрепи Ирина Бокова. Не ние, а той подкрепи Мая Манолова. Не ние, а той се кланяше до земята на Ахмед Доган в предаването си. След като си подкрепял тези хора, имай малко чувство на чест и достойнство, и не претендирай, че си с нещо по-различен от тях.

Липсата на морал обикновено е и липса на интелект и на възпитание. Това, съчетано с гореспоменатата импотентност на сценаристите на халтурата на Слави Трифонов, произведе още една въпиюща глупост – тези, които претендират да имат отговори на всички въпроси в България, не можаха и име на партията си да изберат. Какво, господа „прима-патриоти“, трябва да значи „няма такава държава“? Първо, кой и кога ви каза, че това е име на партия? Ако спрете да играете детски игри за момент и вземете да прочетете истински книги, например за политическа история, може би ще проумеете колко нелепо е това, което сте „произвели“?! Второ, дори и просто като израз, каква точно държава няма? Вие помислихте ли го това изобщо? Коя държава я няма? България ли я няма?

Не, господа безродници, има такава държава! Нарича се България. Тук е от хилядолетия и ще остане тук за още много векове. Преживели сме много империи, преживели сме войни, болести, глад, преживели сме и страшни завоеватели, и пак сме тук. Ще преживеем и поредните бездарни кукли на конци във ваше лице.

ОбратноСподели: