случаят гебрев

27.01.2020 г.

Както е известно на широката общественост, българските медии от дълго време са с незавидна позиция в международните класации, някъде около африканските диктатури. Върху този факт се упражняват най-различни „опозиционни“ политически играчи, които често пъти имат повече екранно време отколкото тези, които са на власт в момента. Когато на всеки два дни някой в най-гледаното време на националните телевизии се жалва, че няма „свобода на словото“, то всичко това започва да прилича на фарс. Видимо е, че за тези, които смятат, че няма свободни медии у нас, има предостатъчно свобода в медиите. С това обаче далеч не искам да намекна, че у нас всъщност има такава свобода и че класациите не са верни. Напротив, у нас има отчайваща консолидация на този сектор до степен българското общество да остава практически глухо и сляпо за ключови по важност събития по света и у нас.

Такова събитие, за което едва сега се разшумя, е отравянето на българския бизнесмен Емилиян Гебрев. Накратко казано, господин Гебрев е засегнал нечий интереси, вследствие на което е направен опит за убийството му чрез използването на химическо вещество. Дотук не звучи като нещо чак толкова фрапиращо, особено за нашите географски ширини. Но фактите около случилото се рисуват картина, която многократно надхвърля важността на самия Емилиян Гебрев.

Да започнем с най-важния въпрос при всеки разузнавателен анализ – кому е изгодно? Отговорът в този случай е елементарен. Емилиян Гебрев е в оръжейния бизнес. В тази си роля той влиза в официалния „черен списък“ на Руската федерация през 2012-та година. Аз не се наемам да гадая какво точно е „провинението“ му, но мога без особена трудност да предположа, че е доставял оръжие на не когото трябва. Например, на Украйна, на Грузия или в Сирия. Това не е от голямо значение, тъй като Русия на практика официално е заявила, че той е нейн враг. При това положение, дали ви се струва случайност, че именно руски граждани са замесени в отравянето на Гебрев? Може би те са случайни злодеи, действайки от свой собствен интерес?

Иска ми се и да подчертая абсурда на ситуацията. Оръжейна фирма от мирна страна, член на ЕС и НАТО, продава оръжие на трета страна, спазвайки международните закони (доколкото такива въобще има при продажбата на оръжие). Никой никъде не е казвал, че фирмите на Гебрев са нарушители. Конфликтите между Русия в Грузия, Украйна и Сирия нямат никакво отношение към българската оръжейна индустрия. Защо тогава Руската федерация слага български бизнесмен в черния списък? Когато държавни компании в Русия продават оръжие на Сърбия, ние какво следва да направим? Да сложим Путин или Шойгу в черния списък? Тогава, господа рубладжии, пак ли ще кажете, че поведението ни е „недружелюбно“ и „непредизвикано“? А вашето какво е тогава?

Разбира се, както вече е ясно, руската реакция далеч не се ограничава с това. През 2015-та година, Емилиян Гебрев е жертва на опит за убийство посредством отравяне с неизвестно вещество от фосфоорганичен произход, според прокуратурата на Република България. Като обвиняеми са привлечени трима руски граждани. Това последното става през 2020-та година, обаче. Пет години българското правителство, служби, прокуратура, политици и медии мълчат без никакво логично обяснение. Без да ми трябват доказателства, очевидно е, че някой от НАТО е посъветвал нашите управляващи да спрат с този цирк, тъй като на Запад тези неща се виждат от всички, а медиите не са под контрола на бивши комунистически функционери.

Само този факт е достатъчен да се анализира цялата политическа ситуация в България. Прикриването на грубото физическо посегателство на руската държава спрямо български бизнесмен, без значение от повода, обстоятелствата или личността му, показва, че без съмнение, у нас политическата клика е дълбоко зависима от Русия. Което нас лично не ни учудва, тъй като на друго място вече сме описали какъв е генезисът на съвременните управляващи у нас. Но широката общественост, която все още живее с лъжите за „братска Русия“, е крайно време да се замисли, защото тези властимащи, които толкова ненавижда, всъщност винаги работят в полза на руските интереси (стига никой да не ги гледа). И далеч не се ограничавам с обвинения към ГЕРБ. Никой не повдигна този въпрос за последните почти 5 години. Нито опозицията в лицето на БСП, нито „европейските либерали“ от ДПС, нито „патриоти“, нито отломките на СДС!

Случилото се с господин Гебрев е много повече от обикновена корупционна схема или усвояване на пари, както с АЕЦ Белене, газопроводите, Лукойл и т.н. Разследването на западните служби недвусмислено установи и доказа безпрецедентното участие на руските разузнавателни служби в този опит за убийство. Лабораторен анализ от февруари 2019-та година показва, че веществото използвано срещу Гебрев е от групата на „Новичок“ – същото, което е използвано и срещу Скрипал във Великобритания. Нещо повече, един и същи агент на руските служби – Сергей Федотов (който вече е обвиняем по случая „Скрипал“) – е пристигнал в България непосредствено преди отравянето на Гебрев. Западни журналисти коментират, че именно случаят с Гебрев е помогнал да се  идентифицира руското военно разузнаване като организатор и извършител.

Не може да се преувеличи значимостта на тези събития. Случаят Гебрев е първият случай в историята, когато на територията на натовска държава чужда държава използва бойно отровно вещество. По всички международни стандарти, действията на Русия представляват военно нападение над България. Това е прецедент, който не може да бъде оставен така. И е срамен факт, че българската държава в лицето на нейните политици, военни, разузнавачи и медии си мълчи за това, че дори и го прикрива в продължение на години.

Затова, ние искаме незабавно обявяване на руския посланик за persona non grata в Република България; изпращането на остър протест срещу Русия; повдигането на въпроса във всички възможни международни организации, вкл. ООН, ЕС, НАТО; прекратяването на всички бъдещи и настоящи съвместни проекти на България и Руската федерация; подкрепа на съществуващите европейски санкции срещу Русия и въвеждането на нови такива; въвеждането на строг контрол за пребиваване на руски граждани на територията на страната ни.

Крайно време е мерзската политика на Русия към България да срещне отпор. На зла круша – зъл прът!

ОбратноСподели: